Výpočtová kalkulačka nutričních hodnot
18. 10. 2023
U všech vín vyrobených po 8. prosinci 2023 je na etiketě vyžadován seznam složek a označení nutriční hodnoty (kalorická hodnota). Vytvořili jsme pro vás jednoduchou výpočtovou kalkulačku v excelovém souboru, která je k dispozici na webu Svazu vinařů ČR.
Tento výpočet nutriční hodnoty, je vypočten z obsahu alkoholu, zbytkového cukru, celkových kyselin a polyalkoholů (glycerol). Lze ji použít pro běžná vína do kategorie výběr z hroznů, která nebyla napadena botrytidou. Pro tento účel počítá s běžnou hodnotou glycerolu 8 g/l u těchto vín (po vložení této hodnoty). U vín vyšší kategorie a botrytických vín, se hodnota glycerolu pohybuje kolem 25 g/l, případně je třeba si tuto hodnotu nachat stanovit laboratorně.
Vytvořili jsme pro vás výpočtovou kalkulačku, kde si každý může nutriční hodnotu vypočítat z údajů rozboru svého vína.
Kalkulačka v excelu ke stažení (xlsx soubor je nutno stáhnout do počítače):
Příklad etikety pro vína vyrobená po 8. 12. 2023:
Uvedený QR kód je příkladem použití některého z komerčních nástrojů na trhu. Po zobrazení jsou vidět všechny povinné údaje o výživové hodnotě a přídatných látkách včetně údajů dobrovolných (značka těhotné ženy apod.). V případě sacharidů a cukrů se doporučuje uvádět hodnotu na základě obsahu zbytkového cukru ve víně. Je tomu tak proto, že údaj o obsahu zbytkového cukru (suché, polosuché atd.) je u našich CHOP vín povinný a u vín CHZO je tato hodnota součástí každého rozboru. Spotřebitel si může stanovit vztah mezi údajem o obsahu zbytkového cukru a sacharidy v g/100 ml. Hodnota sacharidů se vypočítává z obsahu zbytkového cukru a obsahu glycerolu ve víně (podle definice EU pojem "sacharidy" zahrnuje také vícesytné alkoholy). Jak již bylo uvedeno výše obsah glycerolu je 8 g/l u vín do kategorie výběr z hroznů včetně a cca 25 g/l u vín od úrovně "výběr z bobulí". Víno jakostní úrovně vína s např. 2 gramy zbytkového cukru by tedy mělo následující hodnoty: 8 gramů glycerolu na litr znamená 0,8 gramu glycerolu na 100 ml. Hodnota pro sacharidy je tedy 0,2 + 0,8 = 1,0 g/100 ml. Hodnota cukru odpovídá obsahu zbytkového cukru, tj. 0,2 g/100 ml. Možné tolerance v případě sacharidů a cukrů uvádí tabulka pod odkazem.