Obohacování - zvyšování cukernatosti ročníku 2020
5. 10. 2020
Svaz vinařů České republiky podal, dne 30. 9. 2020 žádost na Ministerstvo zemědělství ČR pro vydání opatření obecné povahy, pro možnost zvýšení mezní hodnoty obsahu alkoholu v moštu o 0,5 % obj. oproti běžným podmínkám při zvyšování cukernatosti moštu (obohacování), v souladu s nařízením EP a Rady (EU) č. 1308/2013, přílohy VIII, bodu A, odst. 3. Ministerstvo zemědělství tuto žádost promptně projednalo a již dne 5.10.2020 vydalo opatření obecné povahy.
Opatření obecné povahy ke stažení z webu ministerstva zemdělství.
Zvýšení mezní hodnoty přirozeného obsahu alkoholu se předkládá z důvodu umožnění dřívější sklizně za účelem zajištění možnosti zpracování hroznů. Mezní hodnoty přirozeného obsahu
alkoholu nesmí překročit:
a) 3,5 % objemových ve vinařské zóně A (což odpovídá 5,8°NM)
b) 2,5 % objemových ve vinařské zóně B. (což odpovoídá 4,2°NM)
Přikyselování a obohacování, kromě odchylek, jež stanoví Komise postupem podle čl. 75 odst. 2, jakož i přikyselování a odkyselování jednoho a téhož výrobku, se vzájemně vylučují.
Z důvodu, že hrozny, mošt, mošt v procesu kvašení, mladé víno a víno jsou z právního hlediska považovány za různé výrobky, je možné například obohacení hroznového moštu a následné přikyselení produktu víno. Pokud přikyselení probíhá ve fázi moštu, může dojít k obohacení ze zákonných důvodů až po zahájení fermentace; podle toho, je-li mošt obohacen, může přikyselení proběhnout až v jiné fázi produktu.