Spolek Ekovín

Spolek Ekovín

Spolek profesionálních vinařů a vinohradníků zabývajících se integrovanou ochranou a ekologickou produkcí hroznů a vína. EKOVÍN koordinuje jejich činnosti a chrání jejich oprávněné zájmy.

Společnou myšlenkou vinařů hospodařících ve 150 podnicích na více než 10.000 hektarech vinic v České republice je zodpovědnost vůči krajině, půdě, zákazníkům, budoucím generacím i sobě samým.

Ekologicky orientovaní vinaři sdružení ve spolku Ekovín se již od roku 1992 snaží produkovat vína špičkové kvality bez reziduí pesticidů. Snažíme se podporovat druhové bohatství rostlin, hmyzu a dalších organismů ve vinicích i okolní krajině. Naše vína jsou produkována bez použití chemických pesticidů a průmyslových hnojiv. Vinice jsou chráněny především volně žijícími populacemi užitečných organismů a látkami, které zvyšují přirozenou schopnost révy bránit se napadení chorobami a škůdci. Takto obhospodařované ekologické vinice jsou dnes domovem stovek druhů vzácných organismů a bohatstvím rostlinných a živočišných druhů se blíží nejcennějším segmentům krajiny chráněným v přírodních rezervacích.

Naše akce a aktivity v roce 2018

• Spolupráce na projektu propagace ekologického vinohradnictví ve spolupráci s Bioinstitutem (Institut pro ekologické zemědělství a udržitelný rozvoj krajiny)

• 11. ročník Konference Vinoenvi 2018 (15.-16.2.2018, zámek Mikulov)

Tato tradiční dvoudenní vzdělávací akce obsahuje několik přednášek zvolených tak, aby byly pro účastníky dostatečně aktuální, perspektivní a zajímavé. Témata zahrnují např. průřez uplynulým vinařským rokem, aktuality v legislativní sféře, technologické novinky a zhodnocení ročníku z hlediska ochrany vinic. Odpolední program prvního dne se nese v uvolněnějším duchu a zaměřuje se na řízenou degustaci určitého typu vín z různých vinařství, českých i zahraničních na kterých si vinaři prakticky mohou prodiskutovat použité technologické postupy.

Druhý den konference splňuje podmínky agroenvironmentálních opatření 2015-2020 a účast je vinařům uznaná jako absolvování povinného školení v rámci dotací na integrovanou produkci révy vinné.

• Seminář pro pokročilé bio vinaře (8-9.3.2018 Hotel Marcinčák, Mikulov)


• Zájezd, studijní cesta do Gruzie (18. 4. – 23. 4. 2018)

• Seminář pro začínající biovinaře (15. 5. 2018) NVC Valtice
Seminář je určen pro vinaře, kteří začínají hospodařit v systému ekologického vinohradnictví

• Účast na Prague food festivalu 2018 – Praha, Vyšehrad (25. - 27. 5. 2018)
XII. ročník Prague Food Festivalu, který patří mezi nejvěhlasnější kulinární akce v naší zemi, se letos uskuteční poslední víkend v květnu v areálu Národní kulturní památky Vyšehrad. Návštěvníci budou mít unikátní možnost ochutnat pokrmy vybraných špičkových 22 restaurací z prestižního Maurerova výběru Grand Restaurant. Vedle nich je připravena bohatá nabídka nealko i alkoholických nápojů (13), různorodých delikates (9), ale také hudba, řada cooking shows, workshopů či přednášek o gastronomických trendech. Prague Food Festival je zkrátka svátkem každého milovníka dobrého jídla a pití.

• Nabídka pronájmu secích strojů - Pottinger a GreenManager (od března 2018)

• Na stránkách www.ekovin.cz provoz Galati 2018 - program na prognózu chorob vinice a řízení ochrany